Hizmetix Dergi Röportajı
16.07.2020

Hizmetix Dergi Röportajı

Ulusal Özel Güvenlik CEO'su Bedri GÜNTAY Hizmetix Dergisinin sorularını cevapladı.

Hizmetix Dergi Röportajı

Ulusal Özel Güvenlik olarak 7 Şubat 2020 itibarıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın güvenlik yönetimini üstlendiniz. Ekipman ve personeliniz hakkında bilgi verir misiniz?

7 Şubat 2020 günü itibarıyla yolcu büyüklüğü açısından Avrupa’nın 12’nci büyük havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın güvenlik yönetimini üstlendik. Karşılama, bekleme ve kontrol noktalarında tüm yolcuların güvenli seyahati için gelişmiş bir sistem geliştirdik ve bu kapsamda 1.000 güvenlik personeli ile hizmet vermeye devam ediyoruz. Yetkin personellerimiz sayesinde önemli noktalarda hızlı ve etkin çözümler sunuyoruz.

Ulusal Özel Güvenlik olarak 15 yılı aşkın süredir yüzlerce iş ortaklarımıza, binlerce uzman personelimiz ve son teknoloji donanımımız ile hizmet veriyoruz.

Klasik organizasyon yapılarında özellikle dikey hiyerarşilerde çözüm bulmanın zorluğunu biliyoruz. Bu yüzden yatay organizasyon yapımız sayesinde personelimiz ile doğru iletişim kuruyoruz ve personel mutluluğunun müşteri memnuniyetine yansıdığını görüyoruz. Müşterilerimize verdiğimiz güven duygusunun altında insana ve çalışanlarımıza verdiğimiz değer yatmaktadır. Mutlu insan gücü yarattığımız zaman personellerimizin yetkinlik ve becerilerini daha iyi ortaya çıkardıklarına inanıyoruz.

Havalimanları güvenlik açısından riskli alanlardır ve stratejik öneme sahiptir. Bu nedenle havaalanı güvenliği üst düzey olarak sağlanması gerekir. Stratejik Nokta Güvenliği olarak adlandırdığımız bu yönetim kolumuz da geçmişten bugüne birden fazla havalimanının güvenliğini sağladık. Personel, güvenlik danışmanlığı ve teknoloji alanlarının birbirine entegre edilmesiyle oluşan stratejik nokta güvenliği, böylece her adımda yüksek verim sağlar.

Edindiğimiz bu deneyimlerden sonra şirketin stratejik nokta güvenliğini oluşturabilmek adına “Global Bilgi Sistemi” olarak adlandırdığımız bir gelişim programı oluşturduk. Global Bilgi Sistemi, benzer şekilde hem yurt içindeki hem yurt dışındaki güvenlik ürünlerini ve teknolojilerini de yakından takip etmeyi sağlıyor. Yine bu sistem aracılığıyla dünyanın pek çok noktasındaki çözüm ortaklarımıza kolayca ulaşabiliyoruz. Güvenlik teknolojilerini yakından takip ediyoruz ve modern bir havalimanı dahil birçok farklı alan için global güvenlik sistemi oluşturulmasında destek sağlayabilecek ekipler sunuyoruz.

Virüs tehdidi karşısında havalimanları kritik bir konumda bulunuyor. Salgına karşı aldığınız önlemlerden bahseder misiniz?

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanında yeni güvenlik standartlarını karşılayarak bu zor süreçte yolcularımıza destek olmaya çalışıyoruz. Havalimanı girişlerine herkesi tarayan termal kameralar yerleştirdik. Bu termal kameralar, temas olmadan sıcaklık kontrolünü sağlıyor ve aynı zamanda terminale maskesiz girmeye çalışan kişiler için uyarı sinyali veriyor.

Güvenlikten ödün vermeden mümkün olduğunca sosyal mesafeyi koruyarak personellerimiz ve yolcularımız arasındaki doğrudan teması azaltmak için bazı prosedürler uyguluyoruz. Prosedürler arasında kişiler arasındaki güvenlik kontrol noktası kuyruğuna girerken mesafeyi artırmak için yolcuların ölçülmesi, kontrol noktası zeminlerine uygun aralıklarla görsel hatırlatmalar yerleştirilmesi ve güvenlik kontrol noktalarında şerit kullanım alanlarının oluşturulması … Güvenlik sürecini daha güvenli hale getirmek için attığımız diğer adımlar arasında yolcunun talebi üzerine yeni bir çift eldiven kullanılması da yer alır.

Ulusal Özel Güvenlik olarak gelişmiş kişisel koruyucu ekipmanların sağlanması dahil olmak üzere iş gücümüzü korumak için olağanüstü adımlar attık. COVİD-19’ün erken tespiti oldukça önemlidir. Havalimanı içerisinde potansiyel koronavirüs taşıyıcılarını belirlemek için termal tarama teknolojisine sahip kameralı kasklar kullanıyoruz. Yetkili personelimiz, fütüristik görünümlü akıllı kaskların yardımıyla potansiyel koronovirüs taşıyıcılarını anlık olarak tarayabilmektedir. Vücut ısıları yüksek çıkan yolcular, personellerimiz tarafından sağlık görevlilerine yönlendiriliyor.

 Termal kask uygulamasına yönelik nasıl tepkiler aldınız?

Termal Kask uygulamasına yönelik oldukça olumlu yorumlar aldık. Termal algılama kameralarımızın oldukça işlevsel olduğunu söyleyebiliriz. Hızı sebebiyle bir saniyeden daha kısa sürede nesnelerdeki yüksek sıcaklıkları algılar. Doğrudan temas olmadığı için oldukça güvenlidir. Oldukça hassas özelliğe sahip olan termal kasklarımız doğru ölçümleri sağlar. Kalabalık alanlar için ise çok hedefli algılama kapasitesine sahiptir. Oldukça verim sağladığımız termal kaskları projelerimizde kullanmaya önem veriyoruz.

Sunduğunuz çözümlerde risk analizini nasıl yapıyorsunuz?

Stratejik Havaalanı güvenliği, Ticari, Endüstriyel, Medikal, Konut Güvenliği… Güvenlik hizmetine ihtiyaç duyan kurum hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersin, öncelikle risk analizinin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Kurumun konumlandığı alan daha çok hangi tehlikelere açık? Kör nokta olarak tabir edilen ve güvenlik açığı yaratabilecek bölümler bulunuyor mu? Elektronik, mekanik ya da insan gücü gibi farklı güvenlik önlemlerinden hangilerine, ne derece ihtiyaç duyuluyor? Bu ve benzeri ilgili yapının veya yapıların güvenlik açıklarına dair pek çok sorunun cevabı bulunarak risk analizi aşaması tamamlanır. Teknolojinin her şeyde olduğu gibi güvenlik alanında da işleri çok daha kolay ve kusursuz bir hâle getirdiğini biliyoruz. Ulusal Özel Güvenlik, yaşanan tüm teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek hizmetlerine başarılı bir şekilde entegre eder. 

BEDRİ GÜNTAY

CEO

ULUSAL ÖZEL GÜVENLİK

Paylaş